• 832

  Sala Maura - Minerva
  0 recenzii

 • ”La Minerva se adună toată lumea bună!”, acest motto s-a născut în Craiova începutului de secol XX.

  Strada Unirii dădea ora exactă a eleganţei în vechea Craiovă, era locul unde sunetul zilei se ridica din trapul nobil al trăsurilor vieneze, iar seara chema lumea bună la lungi promenade sub lumina felinarelor boeme.

  Povestea actualului local Minerva, cu superba Sală Maură, începe undeva în jurul anului 1850. Pe atunci, „Casinul Minerva” avea la parter prăvălii, iar la etaj saloane mari şi elegante, în care se întâlneau boierii acelor vremuri pentru o partidă de cărţi.

  Actuala clădire a fost construită între anii 1898-1903, după planurile arhitectului Thoma Dobrescu, în stil oriental-maur şi avea destinaţia de hotel- restaurant. Mai târziu, au fost amenajate Crama şi Gradina de vară.

  Sala Maură şi cofetaria eclipsau toate celelalte localuri elegante din jur: Restaurantul Regal, Cina, Imperial sau Metropol. Cadrul somptuos era completat de muzica asigurată de cei mai buni instrumentişti din zonă, ca Buică sau Piculeaţă. În Sala Maură au răsunat vocile unice ale Mariei Tănase, Ioana Radu sau Mia Braia.

  La mesele de la Minerva poposeau doamne distinse, care îşi etalau modele vestimentare de rară eleganţă, realizate în străinătate, dar şi la renumitele saloane ale lui I.R. Dinulescu sau Landau, din Craiova. Nici bărbaţii nu se lăsau mai prejos. Veneau la Minerva pentru a-şi arăta ultima frizură creată în saloanele lui Marian, Pava sau Lăpuşneanu.
  În meniul vestitei Minerva puteai găsi de la ţuica Imperial până la pelinul Bordeaux şi berea Sleeping Car, de la gustoşii cozonaci produşi la fabrica craioveanului Ştefan Velimăşanu, la torturile „a la Borănescu“ sau „rahaturile de Smirna“ provenite din depozitele lui Adam Anghelescu.
  Anii au trecut, obiceiurile s-au schimbat, dar Minerva a rămas mărturie a Craiovei d’altădată şi vă aşteaptă să completaţi noi pagini de istorie.
  Onorati sa redam impreuna maretia locului, cu gusturi fine si arome inimitabile...

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie